Danskfagets glæder

Morfemer

Det lyder altså kedeligt! Udtalelsen kunne nemt være kommet fra en af mine elever – men faktisk er den min egen.

Efter at have været tilknyttet den supplerende undervisning (Historisk set benævnt ressourcecentret, specialundervisningen, specialklasserne – nu Mælkebøtten; læs mere her; https://danskfaglighed.dk/historik-2/) i over 20 år, ved jeg, hvor vigtigt det er at få skovlen under ordenes opbygning og endelser hos de læse/stavesvage elever. Det kan man gøre på mange måder, jeg har arbejdet med uendelig mange materialer – også VAKS tilegnet de ordblinde elever. Her benyttes KLIP-strategien, som er en morfologisk strategi.

Den virker fint, – men jeg har masser af elever i mine helt almindelige klasser, med helt almindelige læsesvage og læsedygtige elever, som også kunne have gavn af at kende til morfemerne. I Mælkebøtten har jeg særligt en flok svage stavere fra 6. klasse, som jeg savner materiale til. Det skal være lækkert og fængende og omhandle morfemer.

Jeg har ledt! Men måtte selv i gang.

Jeg har derfor lavet et hæfte på 22 sider omhandlende morfemer. Jeg har brugt tid på at lave et lækkert layout, lave udførlige forklaringer med visuelle eksempler, lave opgaver til og tilkoble leg og spil.

For det lyder så kedeligt!

Et af mine læringsmål er at gøre grammatik sjovt, samtidig med at eleverne lærer noget – det forsøger jeg med mine grammatikleg-spil. I morfemhæftet er derfor indbygget flere af mine grammatikspil – og så er der kommet et nyt lille morfemspil på banen.

Jeg tør godt sige, at hæftet er godt! Det kan købes som en enkeltstående vare her https://danskfaglighed.dk/vare/morfemer-ordenes-byggeklodser/

– eller som en del af en morfempakke med alle de tilkoblede spil her https://danskfaglighed.dk/vare/morfempakken/

Jeg har desuden lavet et evalueringsspil til hæftet. Jeg kalder det Morfemjagten – og det er et spil, der kan spilles af 2 – 6 deltagere.

Alle svarene til spørgsmålskortene i spillet findes i Morfemhæftet og der er grundige instruktionsark – et til lærer og et til elever.

Der er 48 kort indenfor 5 forskellige kategorier. Du finder det her https://danskfaglighed.dk/vare/morfemjagten/

4 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.