Danskfagets glæder

Ny lærer

Velkommen! At du har valgt at være lærer er en særlig bedrift. Det er et svært og krævende job – men også et meget givende og fleksibelt (på de fleste arbejdspladser) arbejde.

Mine kolleger er uden tvivl det allervigtigste for mig – og det allerbedste ved at møde op på skolen! Som ny kollega, er det også dem, du skal bruge tid sammen med. Du kan altid spørge dine kolleger om hjælp – de har været i dine sko og ved, hvordan det er. Tro mig – de har ikke glemt det! De vil altid hjælpe dig – og ellers har du både din leder og din tillidsmand, som du kan søge hjælp hos – og som gerne lægger ører til dine bekymringer og frustrationer! Brug dem.

Der er nok at bekymre sig om; Er eleverne mon søde/ sjove/ stille/ urolige/ modtagelige for læring? Vil de synes, jeg er skrap/ sur/ sjov/ sød? Kan jeg få ro? Vil de respektere mig? Vil forældrene ha’ tillid til mig/ bakke mig op i mine beslutninger/ sende vrede beskeder på Aula/ være enige i mine betragtninger omkring deres barn? Der er nok, der kan holde en vågen om natten ved skolestart – også som erfaren lærer! Det er dog INTET at sammenligne med alle de overvejelser og sommerfugle, du som nyuddannet må besidde i disse dage! Al ære og respekt for dit mod til at træde ind i folkeskolen. Folkeskolen er en HELT anden skolegård at lege i, end dengang jeg trådte ind på asfalten første gang. På godt og ondt!

På min arbejdsplads sagde vi velkommen til 6 nye kolleger sidste år. Jeg fik smilet alt det, jeg kunne til dem og fik også sagt, at de altid kan spørge mig, hvis der er noget, jeg kan hjælpe med. Jeg håber, de ved, at jeg er der ved behov!
Hvis jeg skal kloge mig på gode råd til jer nyansatte, så er det, at I skal huske:


– At turde spørge om hjælp

– At minde jer selv om, at vi alle har været der – og ingen lærer har glemt, hvor hårdt og svært det er at være ny.

– At alle kolleger har grædt mindst en gang på lærerværelset – eller skjult på toilettet – over en besked fra en forældre, der har fået en forkert opfattelse af en episode fra skoledagen.

– At alle lærere er dødtrætte kl 20.00 det første år – og til tider har brug for en lur om eftermiddagen….også selvom man kun er 25.

– At ingen lærere er top forberedte til alle timer.

– At relationsarbejde er det hårdeste arbejde i verden – og du fortjener selvforkælelse (kage, sko, cola, et sæsonkort til Parken eller hvad det er du craver 😉…)

– At du nu er en del af en helt særlig klub af mennesker, der ved noget, der for mange andre er hemmelig viden, – nemlig at lærerjobbet er det vigtigste job i verden!

-At det nok skal gå!

Velkommen❤️

Jeg spurgte nyligt mine følgere på min profil, hvilke råd, de ville give til jer nyansatte. Jeg har samlet dem på en plakat – de er værd at tage med i din rygsæk! Den kan blive din ved at indbetale 69kr i porto og ekspedition. Hæng den op på lærerværeslet eller dit kontor, og brug de gode råd fra alle os, der har været der selv – du finder den her:

Årsplaner fylder her i starten – men ro på. Ingen lærere er klar med hele året fra årets start. Hvis bare du har nogle overskrifter, du kan tale ud fra på forældremødet, så finder du ud af resten undervejs. Igen – spørg dine kolleger om hjælp. Brug CFU og meld dig ind i de Facebookgrupper, der omhandler dine fag. Der er en masse inspiration at hente der!

Du kan finde inspiration til indholdet i din årsplan her – alle de nævnte forløb ligger i shoppen her på siden. Skriv endelig en besked eller send en mail, hvis du har yderligere spørgsmål hertil.

Jeg selv har lavet mange forskellige typer årsplaner gennem årene.

PT bruger jeg dette enkle skema:

Det kan du downloade nederst på siden her:

Den første uge skal du ikke lave et for stramt program. Eleverne har brug for at finde sig tilrette blandt hinanden igen – og de skal lære dig at kende – ligesom du skal lære dem at kende. Planlæg nogle små lege og lidt skriftlighed. Læsning er også altid en god ting at få gang i igen.

Du kan finde nogle små gode lege og aktiviteter til opstart her:

Under trivsel, leg og bevægelse, finder du endnu flere.

https://danskfaglighed.dk/vare-kategori/leg-og-bevaegelse/

Under fanen “Gratis downloads” finder du div. navneskilte, fødselsdagskalender, små ophæng og andet, du måske kan bruge i klassen.

Under fanen “Hverdag og rutiner” finder du et længere indlæg med forslag til opgaver og aktiviteter, som er geniale at benytte dig af i hverdagen!! Det skal du læse:

Det næste punkt, der sikkert fylder hos dig, er dit første forældremøde.

Jeg har samlet de spørgsmål – og svar naturligvis, som flest nyuddannede lærere har stillet mig vedr. afholdelse af forældremøder her:

Her er megen god info – måske allermest vigtigt, at du ikke er den eneste, der er nervøs! Det er man stadig efter 26 år i manegen. Nervepirrende? Ja – men del med andre – spørg løs hos dine kolleger inden og fortæl dem efterfølgende om din oplevelse. Vær i din faglighed og rank ryggen undervejs. Du gør det godt!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.