Danskfagets glæder

Ordforrådsøvelser og lege

Hvert år tilføjer Det Danske Sprog- og Litteraturselskab en række nye ord og ordbetydninger til Den Danske Ordbog. Dem tjekker jeg altid ud og benytter i min undervisning. Jeg synes, det er sjovt at se, hvilke ord de vælger at tage med – ofte er der ord iblandt, som jeg troede var der allerede! Og hvert år lærer jeg nye ord – nogle glemmer jeg og andre er sjove at lege med i ens sætninger. Jeg ville elske at sidde i den komité! Gad nok vide, hvordan man havner der?!

Jeg bruger ordene på flere måder, men “Ugens ord” er en oplagt måde, at få nogle nye eller kendte ord ind i ungernes ordforråd.

Det er en ugentlig aktivitet, hvor jeg hænger et nyt ord op i klassen hver uge.

Eleverne skal nu starte med, at undersøge, hvad ordet betyder. Derefter laver jeg forskellige små-aktiviteter; der samtales om ordets oprindelse, ordets berettigelse, hvem kendte betydningen inden de googlede, (man kan evt. lade eleverne gætte inden), dan en sætning med ordet, lav en sjov quiz med “2 falske og en korrekt” inden de googler, stav ordet osv.

Du kan downloade 32 ord fra 2020 på fede baggrunde til ophæng under downloads – her ligger også et ophæng, du skal printe i A3, som du kan have hængende som fast baggrund.

Du finder dem her: https://danskfaglighed.dk/vare/ugens-ord/

Læs mere om ordforrådsøvelser:

https://danskfaglighed.dk/semantik-ordforraadsoevelser/

og her: https://danskfaglighed.dk/ordforraad-2/

Du finder inspiration til arbejdet med inferens her – sammen med virkelig gode inferenskort her: https://danskfaglighed.dk/inferens/

4 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.