Hverdag og rutiner

Talemåder/Ordsprog

Med indførelsen af de nationale test i læsning kom der øget fokus på træning af talemåder og ordsprog. Der er mange ordsprog – og nogle er så gamle og støvede, at de nærmest er smuldret væk i vores sprog!

Man kan mene og synes, hvad man vil om testene, men at kende de mest brugte ordsprog, talemåder og vendinger er nu meget godt! Vi bruger dem i flæng, uden vi tænker over det og til tider opdager man en måbende elev, der ikke aner, hvad man mener, når man står der i undervisningen og slynger om sig med “Godt begyndt er halvt fuldendt” og “Man skal kravle før man kan gå” – og føler sig 85 år gammel indeni!

Jeg bruger tit nogle faste talemåder herhjemme – mine yndlings er: “Hvor der handles, der spildes” efterfulgt af “Man skal ikke græde over spildt mælk!”

De passer eminent godt til mig, der er et stort handlemenneske –  men som til gengæld vælter vandglasset og smadrer en tallerken i farten!

Kært barn har mange navne

Ordsprog, faste vendinger, bevingede ord, strøtanker/aforismer, idiomer – hvad er hvad og, hvor går grænsen? Jeg har givet op, jeg synes begrebernes definition flyder ind i hinanden – og jeg har valgt kun at benytte begrebet “Talemåder” i min klasse.

Jeg har lavet et sjovt ophæng i A3 , lamineret det og hængt det op med en ny talemåde hver uge. Man kan benytte materialet præcis som Ugens ord ( https://danskfaglighed.dk/ugens-ord/ ) – gætte på en forklaring, undersøge betydningen som hjemmelektie, finde rette svar og tale om situationer, hvor talemåden ville være SPOT ON!

Hvert år tilføjes nye ord i ordbogen – men hvad færre ved er, at der faktisk også tilføjes nye faste udtryk og talemåder! I juni kom “parkere bussen”, “svinge dankortet” og “patient nul” med som nye faste vendinger. Det er da sjov viden!

Du kan se dem alle her https://ordnet.dk/ddo/nyeste-ord-i-ddo/juni-2020

Jeg har lavet 2 orskellige udgaver

Talemåder 1 har 48 af slagsen i et lækkert layout. 

Den finder du lige her:https://danskfaglighed.dk/vare/talemaader/

Talemåder 2 indeholder 30 nye ophæng med forslag til anvendelse og aktiviteter.

Dem finder du her:

Vendespil

Desuden har jeg lavet et vendespil med 45 talemåder/ordsprog.

Alle med definitioner fra ordnet.dk. Det er et rigtig godt træningsspil til indøvelse af alle de mest brugte talemåder i Danmark.

Det ligger her: /https://danskfaglighed.dk/vare/vendespil-talemaader-ordsprog/

Ordsprogspakken

Her får du begge dele i en samlet pakke – så er du virkelig klar til klassens store ordsprogs/talemåde-boost!

Du finder pakken her:

https://danskfaglighed.dk/vare/talemaader-og-ordsprogspakken/

https://danskfaglighed.dk/vare/leg-med-talemaader-ordsprog

5 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *