Jesper Wung-Sung har med Fugleskræmslet skrevet en rigtig teenagegyser (med et strejf af realisme fra En-To-Tre-NU!.) I begge bøger bliver vi præsenteret for ungdommens fascination/besættelse af det modsatte køn, usikkerheden, forfængeligheden og tvivlen. Her kan man, modsat mange andre teenagegyseres stereotype personbeskrivelser, mærke personerne – men så er der heller ikke flere lighedspunkter. Hovederne ryger i en lind strøm i sidste halvdel af Fugleskræmslet, og realismen er nu blevet rendyrket GYS.
Fugleskræmslet er et skoleeksempel på en teenagegyser. Folkeskolens ældste klasser vil elske at læse den, gerne som en del af et længere forløb om gysere.
At arbejde med genren gyser er nemlig altid vellykket i de store klasser, fordi eleverne kender koderne fra de mange gyserfilm, de selv har set. Man kan godt sammenligne arbejdet med gysere i udskolingen med det at arbejde med eventyr i indskolingen.
OM MATERIALET
JWS er blevet interviewet i forbindelse med udgivelsen af Fugleskræmslet. Interviewet er inkluderet i materialet, du downloader. I interviewet fortæller JWS om hvert kapitel, og man bliver ikke bare klogere på bogen, men så sandelig også på genren. Især udskolingseleverne vil have udbytte af interviewet. Det anbefales dog, at eleverne først læser interviewet, når de har læst bogen. Som det fremgår af interviewet, så er der mange referencer til film og litteratur i Fugleskræmslet. Hvis det er muligt at fremskaffe nogle af referencerne, vil de være oplagte at bruge i undervisningen.
Til hvert kapitel er der udarbejdet spørgsmål med hovedvægt på handlingen. Samtlige spørgsmål skal ikke nødvendigvis besvares, men de er en god støtte til den svage læser, når handlingen skal på plads. Der er også udarbejdet spørgsmål til Fugleskræmslet med vægt på genren.
Der er endvidere forslag til forskellige aktiviteter, hvis man vil i gang med et længere gyserforløb.